PATOLOGIA MENTAL OCULTA

NOVÈ Programa de detecció i tractament de persones amb malaltia mental oculta

Al final de la present descripció, trobaràs els links d'interès.

Es considera segons el INSS (2014) que un 0,86% de la població espanyola té un problema de salut mental no diagnosticat.

Els tècnics que integrem ASPEDIM, al llarg de les nostres carreres hem rebut de tant en tant trucades desesperades en demanda d'ajuda urgent de persones a les que algun familiar convivent ha entrat en una crisi aguda i greu per patologia mental.

Però cada cop amb més freqüència estem rebent demandes d'ajuda per casos crònics però no per això menys greus que amenacen el benestar de la família i que impliquen un risc seriós per la salut del pacient o dels seus familiars i fins i tot dels veïns o tercers.

En ambdós models de casos, els d'urgència extrema i els crònics, els pacients no volen acudir al metge i per tant no poden ser atesos.

Si bé els d'urgència extrema i immediata solen acabar amb un ingrés involuntari ja que cometen actes que obliguen a la intervenció dels cossos de seguretat i de la justícia la qual determina el seu ingrés psiquiàtric urgent i involuntari, els que podem qualificar de crònics no solen crear un conflicte prou important com per a que la intervenció descrita es produeixi.

Les famílies que tenen una persona amb malaltia mental sense diagnòstic ni tractament acostumen a patir un mal tracte psicològic crònic per part del pacient, sovint de varis anys de durada. A més a més, mai es sap si en un moment determinat es produirà una descompensació aguda que pugui ser causa d'una dany físic i fins i tot vital del pacient o d'altres persones.


És per això que fruit d'aquest augment de la demanda hem desenvolupat el Programa de Detecció de Persones amb Malaltia Mental Oculta. NOVÈ, que així es diu el programa es dedica a respondre a les demandes d'ajut i, després de realitzar un correcte diagnòstic, actua per incloure al pacient dins el circuït assistencial de la seguretat social. I no solament això, sinó que ofereix un seguiment que garanteix que el malalt segueix de manera correcte les pautes farmacològiques i les recomanacions de vida prescrites des del camp de l'atenció a la salut mental.

Links d'interès:
1.- Guia per saber si convius amb una persona amb malaltia mental. Clica aquí.
2.- El programa i manual. Clica aquí.
3.- Difusió del programa, pòsters i flyers. Clica aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada